NL FR

Dr. F. Lemaire

NKO-ORL

St. Alenalaan 89                     ADENOTONSILLECTOMIE

1700 Dilbeek

 

Beste ouders,

 

Uw NKO-arts heeft u aangeraden de keelamandelen en/of de neuspoliep van uw kind te laten verwijderen.  Vanzelfsprekend is het vooruitzicht op een operatie niet prettig.  Toch voorzie ik dat deze ingreep een goede oplossing is om vlug weer beter te worden en te genezen.

 

Ik geef u dit blad mee om sommige van uw vragen te beantwoorden en om uw kind rustig en beter te kunnen voorbereiden.  De ervaring heeft uitgewezen dat een goed voorbereid kind een opname beter verwerkt.  Hoe en wat u vertelt, is afhankelijk van zijn of haar karakter en bevattingsvermogen.  Een goede raad: maak uw kind zeker geen fabeltjes wijs !

Indien u na het lezen van dit blad nog vragen heeft, zal ik ze graag beantwoorden.  
 

De keelamandelen (tonsillen) zitten links en rechts achter in de keel. De keelamandelen moeten ziekteverwekkers opvangen die door de mond het lichaam binnenkomen.  De amandelen neutraliseren die stoffen en maken ze onschadelijk.  Deze taken gebeuren hoofdzakelijk in de eerste levensjaren.  Nadien nemen andere organen deze functies over.

De neuspoliep (neusamandel, adenoïd, vegetaties) zit eigenlijk helemaal achteraan in de neus.  Op dit niveau mondt de buis van Eustachius uit, die de luchtdruk in en de afvoer van slijm uit het middenoor regelt.

 

Voor welke klachten wordt deze ingreep uitgevoerd ? 

Herhaaldelijke angina’s, bemoeilijkte neusademhaling (vooral ’s nachts bij het neerliggen), snurken, slechte eetlust en soms een slechte ademgeur.

Herhaaldelijke neusverkoudheden en middenoorontstekingen, een open mond ademhaling en gehoorsvermindering.

 

Wij vragen u het kind de dag van de opname nuchter te houden.  Dit betekent dat het de vorige dag na het avondeten niet meer mag eten en vanaf middernacht ook niet meer mag drinken.

Mee te brengen : SIS-kaart, enkele vignetjes van uw mutualiteit, een pyjama (liefst met korte mouwen), ondergoed, een washandje, een handdoek, een vertrouwd stuk speelgoed.  

Voor de begeleider van het kind: lectuur, handwerk als tijdverdrijf, iets te eten en te drinken voor ’s middags.

Indien u het lichaamsgewicht van uw kind kent, maakt u het ons iets gemakkelijker voor het toedienen van de medicatie.

 

Het is vooraf moeilijk te zeggen hoe laat uw kind precies zal worden geholpen. Als het zover is, kunt u uw kind vergezellen tot aan de toegangsdeur van de operatiezalen.  De operatie begint met het in slaap brengen van het kind door middel van een maskertje, waarin het moet blazen.  Oudere kinderen verkiezen vaak een prikje in de arm om de verdoving in te leiden.  In een arm of been wordt daarna een infuus aangebracht, dat tijdens en eventueel ook na de operatie wordt gebruikt om geneesmiddelen toe te dienen. 

 

Het wegnemen van de neuspoliep of de keelamandel gebeurt vanuit de mond door ze los te knippen en laat geen zichtbare littekens na.

Na de ingreep zal uw kind nog ongeveer een uur in de ontwaakruimte van het operatiecomplex blijven totdat het weer voldoende wakker is.  Het heeft dan meestal wat pijn in de keel.  Vaak komt er een beetje vocht, bloed en slijm uit de keel en/of de neus.  Uw kind kan normaal gezien dezelfde dag weer naar huis.

 

De eerste dagen na de operatie vertonen zich witte vlekken in de keel, op de plaats waar de amandelen zijn weggenomen.  Aangezien het gaat om een genezende wonde, kan de adem gedurende de eerste week slecht ruiken.  Gedurende de eerste 24 uren na de ingreep moet het kind veel en regelmatig drinken.  Toegestaan zijn alle niet-bruisende dranken, yoghurt, gesmolten ijscrème, melk,…  De tweede dag mag het kind zachte voeding gebruiken (soep, omelet, puree, appelmoes, gemalen vlees).  Daarna kunt u geleidelijk overschakelen naar voedsel met een zekere vastheid.  Vanaf de vierde dag kan het kind normale voeding gebruiken.  Broodkorsten en frieten zijn te mijden gedurende de eerste weken.  De eerste twee dagen is het aangeraden uw kind binnen te houden.  De derde dag mag het met mooi weer naar buiten.  Na één week mag het opnieuw naar school en na drie weken mag het opnieuw gaan zwemmen.

Uw kind kan gedurende de eerste dagen nog wat klagen over oorpijn, keelpijn en pijn bij het slikken.  Hiertegen mag u Junifen of Perdolan mono geven.  Uw kind kan donker bloed verliezen of donkerdere stoelgang hebben de eerste dagen.  Indien hij/zij veel helder rood bloed uit de mond of neus verliest of indien er koorts is boven de 38°C, dan moet u contact met mij opnemen (tel. 02/306.95.76).  Na één en vier weken is er een postoperatieve controleraadpleging.

 

Indien uw kind voor de geplande ingreep ziek is (T > 38°C, frequente hoest), gelieve contact op te nemen om de ingreep uit te stellen.

 

Bij het verlaten van het ziekenhuis moet u niets betalen.  De factuur wordt grotendeels naar uw ziekenfonds gestuurd, voor het persoonlijk aandeel krijgt u een rekening thuis gestuurd.  Het eventuele voorschot dat u bij de inschrijving reeds betaalde, wordt uiteraard verrekend in de eindafrekening.  Indien er nog vragen zouden zijn, aarzel niet om deze te stellen !