NL FR

Voor evenwichtsproblemen neemt u best telefonisch contact op, zodat de dokter u in de beste omstandigheden zou kunnen ontvangen, aangezien deze testen meer tijd vergen.  Deze geplande onderzoekingen gebeuren op de praktijk zelf, zodat u niet onnodig hoeft terug te komen en u niet onnodig hoeft op te draaien voor bijkomende kosten.  Tracht sedativa/relaxantia en Betahistine/betaserc gedurende enkele dagen te stoppen.

Bij de functionele evenwichtstest wordt gebruik gemaakt van meetelectroden die op de huid worden gekleefd ter hoogte van de nek, borst en voorhoofd. Om een goed contact te garanderen tussen de electroden en de huid, is het aangewezen om geen vette crèmes te smeren op de huid.


Omdat 1 van de onderdelen van het evenwichtsonderzoek inhoudt dat u draaierig kan worden, neemt u best een lichte maaltijd. We vragen u ook om vanaf de dag voor het onderzoek geen alcohol te drinken, aangezien dit de resultaten nadelig kan beïnvloeden. Ook medicatie die een invloed kan hebben op de testresultaten dient tijdig te worden stopgezet, MAAR ENKEL NA OVERLEG MET UW ARTS.
Omdat het belangrijk is dat de oogbewegingen goed kunnen worden gemeten met behulp van een videocamera (op basis van contrast in en rondom de ogen), wordt gevraagd om geen make up aan te doen. Dit verstoort een betrouwbare meting aanzienlijk.

Het water dat tijdens het evenwichtsonderzoek (ENG) in uw oren wordt gespoten is niet schadelijk voor uw (geh)oor. Voor het onderzoek wordt er door een arts in uw oren gekeken (otoscopie) om zeker te zijn dat uw trommelvlies intact is zodat het water niet in uw middenoor kan lopen, waardoor bijvoorbeeld een middenoorontsteking kan ontstaan.

Aangezien u tijdens het calorisch onderzoek (spoelen van elk oor met warm en koud water) draaierig kan worden, kan het zijn dat u een tijdje moet wachten vooraleer u met de wagen kan rijden na het onderzoek te hebben ondergaan. Dit hangt af van uw gevoeligheid voor de uitgelokte draaierigheid. In de meeste gevallen kan men zelf met de wagen rijden. Indien u gevoelig bent voor draainissen, raden we u aan om een chauffeur te voorzien of om met het openbaar vervoer naar de praktijk te komen.

Aangezien u tijdens het calorisch onderzoek draaierig kan worden, kan het zijn dat u hiervan tijdelijke hinder ondervindt, zoals misselijk worden. Dit hangt af van uw gevoeligheid voor de uitgelokte draaierigheid. In de meeste gevallen kan men na het onderzoek gaan werken.

Indien nodig kunnen aanvullende onderzoekingen, zoals een test op het evenwichtsplatform, een onderzoek van de vestbulo-oculaire/vestibulo-collische reflex of VHIT-onderzoek gepland worden, om meer informatie te verkrijgen over de werking van bepaalde delen van het evenwichtsorgaan en de interacties met de andere systemen voor het behoud van het evenwicht.