NL FR

Dr. F. Lemaire

NKO-ORL

St. Alenalaan 89                                  TROMMELVLIESBUISJES

1700 Dilbeek


Uw NKO-arts heeft u aangeraden trommelvliesbuisjes te laten plaatsen.  Vanzelfsprekend is het vooruitzicht op een operatie niet prettig.  Toch voorzie ik dat deze ingreep een goede oplossing is om vlug weer beter te worden en te genezen.


Ik geef u dit blad mee om sommige van uw vragen te beantwoorden en om uw kind rustig en beter te kunnen voorbereiden.  De ervaring heeft uitgewezen dat een goed voorbereid kind een opname beter verwerkt.  Hoe en wat u vertelt, is afhankelijk van zijn of haar karakter en bevattingsvermogen.  Een goede raad: maak uw kind zeker geen fabeltjes wijs !

Indien u na het lezen van dit blad nog vragen heeft, zal ik ze graag beantwoorden.  Ik wens u, vanwege het hele team een goed verblijf in ons ziekenhuis en een spoedig herstel !


Geluiden komen door de gehoorgang het oor binnen. Aan het eind van de gehoorgang, op de grens met het middenoor, is het trommelvlies uitgespannen.  Het geluid doet het trommelvlies en de gehoorsbeentjes juist erachter trillen, deze trillingen worden doorgegeven aan het slakkenhuis.  Het goed functioneren van het trommelvlies is afhankelijk van de luchtdruk en van de slijmproductie in het middenoor.  Een te lage druk remt het soepel trillen van het trommelvlies af.  Dit veroorzaakt eveneens een overproductie aan slijm.  Normaal wordt de luchtdruk en de afvoer van slijm geregeld door de buis van Eustachius.  Deze buis loopt van het middenoor naar de achterkant van de neus.


Als de buis van Eustachius niet goed werkt, vermindert het gehoor.  Bovendien ontstaat soms enige pijn of een drukgevoel in het oor en is er iets meer gevaar voor een middenoorontsteking.  Vaak geneest dit spontaan, maar bij sommige kinderen blijft het gehoorverlies aanslepen.  Zij lijken dan wat onoplettend te zijn zich niet goed te concentreren, meer te roepen en ook op school doen ze het minder goed.  Samen met een verminderde werking van de buis van Eustachius stelt men een vergroting en/of ontsteking van de neusamandel vast.  Als medicatie niet (meer) helpt, wordt er een trommelvliesbuisje (diabolo, shepard) geplaatst in één of beide oren.  Dit is een klein kunststoffen buisje, welke in het trommelvlies wordt geplaatst en tijdelijk de functie van de buis van Eustachius overneemt.


Wij vragen u het kind de dag van de opname nuchter te houden.  Dit betekent dat het de vorige dag na het avondeten niet meer mag eten en vanaf middernacht ook niet meer mag drinken.

Mee te brengen : EID-kaart, enkele vignetjes van uw mutualiteit, een pyjama (liefst met korte mouwen), ondergoed, een washandje, een handdoek, een vertrouwd stuk speelgoed. 

Voor de begeleider van het kind: lectuur, handwerk als tijdverdrijf, iets te eten en te drinken voor ’s middags.

Indien u het lichaamsgewicht van uw kind kent, maakt u het ons iets gemakkelijker voor het toedienen van de medicatie.


Het is vooraf moeilijk te zeggen hoe laat uw kind precies zal worden geholpen. Als het zover is, kunt u uw kind vergezellen tot aan de toegangsdeur van de operatiezalen.  De operatie begint met het in slaap brengen van het kind door middel van een maskertje, waarin het moet blazen.  Oudere kinderen verkiezen vaak een prikje in de arm om de verdoving in te leiden.  In een arm of been wordt daarna een infuus aangebracht, dat tijdens en eventueel ook na de operatie wordt gebruikt om geneesmiddelen toe te dienen.  Wanneer uw kind slaapt, wordt er een kleine insnede in het trommelvlies gemaakt, worden de aanwezige taaie slijmen weggezogen en wordt het buisje ingebracht.


Na de ingreep zal uw kind nog ongeveer een uur in de ontwaakruimte van het operatiecomplex blijven totdat het weer voldoende wakker is.  Het heeft dan geen oorpijn, soms komt er wat vocht, bloed of een teveel aan oordruppels uit het oor.  Uw kind kan dezelfde dag weer naar huis.

In de loop van zes à twaalf maanden groeit het trommelvliesbuisje uit het trommelvlies. Het belandt zo in de gehoorgang en vindt spontaan zijn weg naar buiten.  Het gaatje in het trommelvlies sluit zich vrijwel altijd vanzelf.  Na één à twee dagen mag uw kind terug naar school en na vier weken mag hij terug zwemmen.  Te vermijden zijn diep duiken en contact met zeep en haarwasmiddelen.  U kunt voor het wassen even de gehoorgang afsluiten met een vet wattenpropje.

Als uw kind langer dan drie dagen vocht verliest uit het oor, is een reiniging een en voorschrift oordruppels nodig.  Na één en vier weken is er een controleraadpleging, erna om de 4-6 maanden. 


Indien uw kind voor de geplande ingreep ziek is (T > 38°C, frequente hoest), gelieve contact op te nemen om de ingreep uit te stellen.


Bij het verlaten van het ziekenhuis moet u niets betalen.  De factuur wordt grotendeels naar uw ziekenfonds gestuurd, voor het persoonlijk aandeel krijgt u een rekening thuis gestuurd.  Het eventuele voorschot dat u bij de inschrijving reeds betaalde, wordt uiteraard verrekend in de eindafrekening.  Indien er nog vragen zouden zijn, aarzel niet om deze te stellen !